Kanaalplaten, Polycarbonaat platen

Polycarbonaat kanaalplaten

Polycarbonaat kanaalplaten

Wat zijn polycarbonaat kanaalplaten?

Polycarbonaat kanaalplaten zijn veelzijdige bouwmaterialen die steeds populairder worden in de bouw- en tuinbouwsector. Deze platen zijn gemaakt van polycarbonaat, een duurzaam en transparant materiaal dat bekend staat om zijn uitstekende eigenschappen. Polycarbonaat kanaalplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en structuren, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen.

Voordelen van polycarbonaat kanaalplaten

1. Lichtgewicht en duurzaam

Polycarbonaat kanaalplaten zijn lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk te hanteren en te installeren zijn. Ondanks hun lichte gewicht zijn ze ook opvallend duurzaam en bestand tegen barre weersomstandigheden, chemicaliën en impact, waardoor ze een langdurige oplossing zijn voor verschillende projecten.

2. Uitstekende thermische isolatie

Een van de opvallende eigenschappen van polycarbonaat kanaalplaten is hun uitstekende thermische isolatie. Ze helpen warmteverlies te verminderen en zorgen voor een comfortabele omgeving in gebouwen, waardoor energiekosten worden bespaard.

3. UV-bestendigheid

Polycarbonaat kanaalplaten zijn van nature bestand tegen UV-straling. Dit maakt ze ideaal voor buitentoepassingen, omdat ze hun helderheid en kleur behouden zonder te verkleuren of te degraderen onder invloed van de zon.

4. Weerstand tegen impact

Dankzij de hoge slagvastheid kunnen polycarbonaat kanaalplaten zelfs zware stoten en harde klappen weerstaan zonder te breken. Hierdoor zijn ze geschikt voor toepassingen waar veiligheid en bescherming essentieel zijn.

Toepassingen van polycarbonaat kanaalplaten

1. Kassen en tuinbouwstructuren

Polycarbonaat kanaalplaten worden veel gebruikt in de tuinbouw voor de bouw van kassen en serres. Deze platen laten diffuus licht door, wat gunstig is voor de groei van planten en gewassen.

2. Dakbedekking en lichtkoepels

Dankzij hun lichtgewicht en transparantie worden polycarbonaat kanaalplaten vaak gebruikt voor dakbedekking en lichtkoepels. Ze bieden natuurlijke verlichting in gebouwen en verminderen de behoefte aan kunstmatige verlichting.

3. Luifels en overkappingen

Polycarbonaat kanaalplaten worden gebruikt voor het creëren van luifels en overkappingen boven ingangen, terrassen en andere buitenruimtes. Ze beschermen tegen regen en bieden schaduw tijdens zonnige dagen.

4. Geluidswanden

Vanwege hun geluidsisolerende eigenschappen worden polycarbonaat kanaalplaten gebruikt voor het bouwen van geluidswallen langs wegen en snelwegen om geluidsoverlast te verminderen.

Installatie van polycarbonaat kanaalplaten

Het correct installeren van polycarbonaat kanaalplaten is essentieel om de duurzaamheid en prestaties ervan te waarborgen. Hier zijn de basisstappen voor een succesvolle installatie:

1. Voorbereiden van de locatie

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en stevig is. Verwijder vuil, stof en eventuele scherpe voorwerpen om beschadiging van de platen te voorkomen.

2. Meten en snijden

Meet de juiste afmetingen van de platen voor uw project en snijd ze zorgvuldig op maat. Gebruik hiervoor speciaal gereedschap om scheuren en splinters te voorkomen.

3. Bevestigen en afdichten

Bevestig de kanaalplaten stevig aan het frame met geschikte bevestigingsmiddelen. Zorg ervoor dat alle randen goed zijn afgedicht om waterinfiltratie te voorkomen.

4. Reinigen en onderhouden

Maak de polycarbonaat kanaalplaten regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de platen en zorgt ervoor dat ze er langer als nieuw uitzien.

5. Veiligheidsbeglazing

In sommige situaties worden polycarbonaat kanaalplaten gebruikt als veiligheidsbeglazing, omdat ze minder snel breken dan traditioneel glas en minder gevaarlijk zijn bij een impact.

Het kiezen van de juiste polycarbonaat kanaalplaten

Bij het kiezen van polycarbonaat kanaalplaten voor uw project zijn er verschillende belangrijke overwegingen:

1. Dikte en Sterkte

De dikte en sterkte van de platen zijn belangrijk, afhankelijk van de specifieke toepassing. Voor grotere overspanningen en veeleisende situaties zijn dikkere platen met meer lagen de beste keuze.

Kanaalplaten 4 mm (3)

Kanaalplaten 6 mm (3)

Kanaalplaten 8 mm (2)

Kanaalplaten 10 mm (2)

Kanaalplaten 10 mm (2)

Kanaalplaten 16 mm (15)

Kanaalplaten 25 mm (zeer goede isolatie) (2)

Kanaalplaten 32 mm (zeer goede isolatie) (1)

Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Wat zijn de verschillen tussen polycarbonaat kanaalplaten en traditioneel glas?

Polycarbonaat kanaalplaten zijn veel lichter en slagvaster dan traditioneel glas. Ze zijn ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, waardoor ze een duurzamere keuze zijn voor buitenconstructies.

2. Kunnen polycarbonaat kanaalplaten worden gebruikt voor gebogen ontwerpen?

Ja, polycarbonaat kanaalplaten kunnen worden gebogen om gebogen ontwerpen te creëren. Dit maakt ze zeer veelzijdig en geschikt voor verschillende architectonische toepassingen.

polycarbonaat kanaalplaten opaal gebruikt bij gebogen ontwerp  polycarbonaat kanaalplaten opaal gebruikt bij gebogen ontwerp

kanaalplaten gebogen ontwerp toepassing kanaalplaten gebogen ontwerp toepassing

3. Zijn polycarbonaat kanaalplaten geschikt voor extreme weersomstandigheden?

Absoluut! Polycarbonaat kanaalplaten zijn zeer goed bestand tegen extreme weersomstandigheden, waaronder hoge temperaturen, harde wind, hagel en sneeuw. Ze behouden hun kwaliteit en helderheid, zelfs na langdurige blootstelling aan zware weersomstandigheden.

4. Hoe lang gaan polycarbonaat kanaalplaten mee?

De levensduur van polycarbonaat kanaalplaten kan variëren, afhankelijk van de dikte van de platen en de blootstelling aan externe factoren. Over het algemeen kunnen hoogwaardige polycarbonaat kanaalplaten tientallen jaren meegaan. Bij S&V Benelux werken we alléén met gerenommeerde merken. Bij Marlon ST heeft u een fabrieksgarantie tot 20 jaar!

5. Zijn polycarbonaat kanaalplaten recyclebaar?

Ja, polycarbonaat kanaalplaten zijn recyclebaar. Dit maakt ze een milieuvriendelijke keuze voor bouwprojecten en draagt bij aan duurzaam bouwen.

Conclusie

Polycarbonaat kanaalplaten bieden een uitstekende oplossing voor verschillende bouw- en tuinbouwprojecten vanwege hun vele voordelen, waaronder lichtheid, duurzaamheid, thermische isolatie en weerstand tegen impact. Ze zijn veelzijdig in gebruik, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen, zoals kassen, dakbedekking, luifels en geluidswallen. Door de juiste keuze te maken bij het kiezen van de juiste platen en ze correct te installeren en te onderhouden, kunt u optimaal profiteren van de vele voordelen die polycarbonaat kanaalplaten te bieden hebben.

2. Enkelwandige vs. meerwandige platen

Enkelwandige platen zijn geschikt voor eenvoudige toepassingen waar isolatie minder van belang is. Meerwandige platen bieden betere thermische eigenschappen en zijn ideaal voor situaties waar isolatie cruciaal is.

3. Lichttransmissie en ondoorzichtigheid

De mate van lichttransmissie en ondoorzichtigheid varieert bij verschillende soorten polycarbonaat kanaalplaten. Kies het type dat het beste past bij de gewenste hoeveelheid lichtinval.

4. Kleuropties

Polycarbonaat kanaalplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Overweeg een kleur die past bij het ontwerp en de esthetiek van het gebouw of de constructie. Wij bieden meer dan 10 structuren en tinten aan.

5. Brandbestendigheid

Voor bepaalde toepassingen, zoals openbare gebouwen, is het belangrijk om te controleren of de polycarbonaat kanaalplaten voldoen aan de vereiste brandveiligheidsnormen.

Heeft u interesse in polycarbonaat kanaalplaten?

Neem nu contact met ons op om meer te weten te komen en toegang te krijgen tot hoogwaardige polycarbonaat kanaalplaten voor uw project!
Support